Uit onderzoek (Kaal, 2019) blijkt dat naar schatting 30-45% van de volwassen gedetineerden op LVB-niveau functioneert. Vermoedelijk ligt het percentage bij jongeren nog hoger. Die oververtegenwoordiging zien we terug in het gehele veiligheidsdomein. Toch wordt deze beperking vaak niet herkend en ontbreken geregeld de vaardigheden om aan te sluiten op de LVB.
Dat is een gemiste kans! Want door rekening te houden met een mogelijke LVB kan worden ingespeeld op de beperkingen. Dat verkleint de kans op onjuiste antwoorden en conclusies, irritatie en frustratie bij de persoon met een LVB en zeker ook bij de veiligheidsprofessional.
Op onze website vind je nu een pagina ‘LVB in het veiligheidsdomein’
Voor professionals zoals medewerkers van politie, Halt, reclassering, BOA’s, de strafrechtketen en jeugd- en jongerenwerkers.
Hier leggen we uit dat bepaalde vaker voorkomende ‘kenmerken’ van een LVB zoals naïviteit, een beperkter sociaal netwerk, en impulsiviteit iemand kwetsbaarder kunnen maken om pleger (en/of slachtoffer) van grensoverschrijdend en/of crimineel gedrag te worden.
Die kwetsbaarheid wordt nog groter, omdat er bij mensen met een LVB vaker ongunstige omgevingsfactoren en bijkomende problematiek een rol spelen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan schooluitval, geen of beperkte zinvolle daginvulling, en verslaving. Dat alles vergroot de kans dat iemand in aanraking komt met het veiligheidsdomein.
Ook staan op deze pagina de opnames van de presentaties uit het webinar LVB in het veiligheidsdomein en links naar praktische handvatten en publicaties. Dit alles is mogelijk gemaakt door en op verzoek van het Ministerie van VWS in afstemming met het Ministerie van JenV.