Weten wat werkt

Gratis

Productinformatie

Interventies en methodieken die zijn ontwikkeld voor mensen zonder beperking zijn niet altijd effectief in te zetten bij mensen met een LVB. De kenmerken van een LVB, zoals een beperktere woordenschat en taalbegrip, behoefte aan meer verwerkingstijd en herhaling vragen om aanpassing van de hulpverlening. Gelukkig zijn er steeds meer interventies die wel bij mensen met een LVB zijn in te zetten.
Het Landelijk Kenniscentrum LVB bundelt in dit overzicht interventies en methodieken die in de praktijk worden gebruikt voor mensen met een LVB. In een zevental thema’s wordt per interventie aangegeven:

•Voor welke problematiek.
•In welke mate de interventie effectief is.
•Voor wie het is bedoeld.
•In welke setting.
•Hoeveel bijeenkomsten.
•Of de doelgroep betrokken was bij de ontwikkeling (met doelgroep).

_______________________________________________________________________________________

Eerste editie –  Oktober 2021

Actualiteit – Update juli 2024

Doelgroep: Iedereen die in het sociaal domein, de (gehandicapten)zorg of in het onderwijs ondersteuning biedt aan iemand met een LVB.

Onderbouwing: Het Landelijk Kenniscentrum LVB bundelt in dit overzicht interventies en methodieken die in de praktijk worden gebruikt voor mensen met een LVB.
Het overzicht is niet uitputtend en wordt geregeld bijgewerkt (zie de datum op het voorblad).

Voor de selectie van interventies en methodieken is gezocht naar interventies gericht op mensen met een LVB in bestaande databanken:
Databank Effectieve jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut, databank langdurige zorg, databank effectieve sociale interventies, databank langdurige GGZ en databank Justitiële Interventies. Aanvullend is er gezocht bij de organisaties: Vilans, Movisie, Kwaliteit Forensische Zorg en het Kennisplein Gehandicaptenzorg.
De Nederlandse zoektermen ‘methodieken’, ‘interventies’, ‘licht verstandelijke beperking’ en ‘LVB’ zijn in combinatie met elkaar gebruikt. Deze gevonden interventies zijn opgenomen in een overzicht.

Meer informatie: Meer informatie over interventies in de richtlijn Effectieve interventies LVB.