Er is een koerswijziging gaande van jeugdhulp naar trauma-geïnformeerde systeemhulp, bij voorkeur (intensief) ambulant. Ook voor jeugdigen en/of ouders met cognitieve en adaptieve beperkingen (zoals een LVB). Het antwoord, van onze deelnemer Koraal, op deze wens is de Strategie Jeugd 2025 met drie pijlers: gelijkwaardige relatie, samen (samen met ouders) verantwoordelijk en het liefst thuis.
Waar lopen professionals in de praktijk tegenaan bij deze opgave? En hoe kunnen we daar op inspelen? Dat laat dit overzicht zien met vier thema’s die een bijdrage leveren aan ‘Op weg naar het liéfst thuis’.
Het overzicht is tot stand gekomen op basis van een kleinschalig onderzoek bij Koraal. De belangrijkste resultaten van staan hieronder beschreven. In het onderzoek zijn dossiers geanalyseerd, aanvullende gesprekken gevoerd met intakemedewerkers, een focusgroep gehouden en een online survey uitgezet.
Deze tool helpt het gesprek aan te gaan over de obstakels die professionals in de praktijk tegenkomen. En gaat in op de mogelijkheden voor professionals én organisaties om hier op in te spelen.
Om het eerdere verloop van de hulpverlening en het plan van aanpak van Koraal in beeld te brengen, hebben we dossieronderzoek gedaan en reflectiegesprekken gehouden met de het intaketeam. De analyse is gedaan aan de hand van een itemlijst met 10 thema’s die zijn gebaseerd op de inhoud van de verklarende analyse, hiervoor hebben we het 7-factorenmodel als uitgangspunt genomen.
Klik op de afbeelding hiernaast om de resultaten te bekijken.
In totaal hebben 10 gezinnen toestemming gegeven voor de verdiepende gezinsanalyse middels een informed consent in begrijpelijke taal (Taal voor allemaal).
NB. In vergelijkbare onderzoeken zijn er ook gesprekken gevoerd met de gezinnen. In dit onderzoek is dit uiteindelijk niet gedaan. Wat meespeelde is dat dit in andere onderzoeken op grotere schaal gedaan is en dat niet alle gezinnen na verloop van tijd zorg ontvingen van Koraal waardoor we hen niet meer konden benaderen.
In dit onderdeel van het onderzoek zijn we in gesprek gegaan met een groep professionals van Koraal over het voorkomen van uithuisplaatsingen en beschikbare alternatieven voor residentiële opnames. Aanvullend hebben we verhelderende vragen gesteld naar aanleiding van de resultaten van het dossieronderzoek en de reflectiegesprekken met de intakemedewerkers. Per thema is hieronder uitgelicht wat er besproken is tijdens de focusgroep.
Tijdens de focusgroep waren er professionals met diverse functies aanwezig:
Respondent 1: Groepsleidster; Respondent 2: Persoonlijk begeleidster; Respondent 3: Systeemtherapeut; Respondent 4: Systeemtherapeut i.o.; Respondent 5: Ambulant begeleider, speltherapeut; Respondent 6: Ambulant hulpverlener, sinds 3 jaar ook MST therapeut; Respondent 7: Regiebehandelaar, EMDR-therapeut en systeemtherapeut i.o.
Vraag: Hoe ervaren jullie het contact en de samenwerking met de ouders?
Aanwezigen gaven het volgende aan:
Vraag: Uit dossiers blijkt dat de hulpvraag van de jeugdige vaak (nog) ontbreekt. Hoe ga je hier mee om? En wat als een jeugdige geen eigen hulpvraag kan formuleren of heeft?
Aanwezigen gaven het volgende aan:
Vraag: Tijdens de dossieranalyse is opgevallen dat er (nog) weinig aandacht is voor de talenten en kwaliteiten van een jeugdige. Voor één jeugdige is benoemd dat dit in een ander gesprek nog wordt uitgevraagd. Hoe zorg je dat je hier voldoende aandacht voor hebt?
Aanwezigen gaven het volgende aan:
Vraag: Is het van belang dat iedereen de dossierinformatie leest?
Aanwezigen gaven het volgende aan:
Vraag: Hoe gaat jouw regio om met een interne aanmelding? Hoe kan dit sneller?
Aanwezigen gaven het volgende aan:
Vraag: De intakeprocedure lijkt tussen de 3 regio’s van de organisatie te verschillen. Is dat wenselijk en is er een meerwaarde van een uniforme aanmeldprocedure?
Aanwezigen gaven het volgende aan:
Vraag: Wat wordt er aan warme overdracht gedaan? Zowel intern als extern?
Aanwezigen gaven het volgende aan:
Vraag: Welke goede voorbeelden uit de eigen regio wil je nog delen?
Aanwezigen gaven het volgende aan:
Om de verkregen inzichten tijdens de focusgroep breder in de organisatie te toetsen, is naderhand een survey uitgezet onder de medewerkers van Koraal. In totaal zijn er negen vragen gesteld die door circa 50 medewerkers zijn beantwoord. De belangrijkste resultaten delen we hier. Klik op de afbeelding om deze te bekijken.