Gratis
Het kennispakket LVB in onderwijs & jeugdhulp biedt handvatten om een licht verstandelijke beperking bij leerlingen te herkennen, passende ondersteuning te bieden en, indien nodig, samen met anderen extra hulp buiten school te zoeken. Op deze manier krijgen leerlingen de kans om zich optimaal te ontwikkelen en hun potentieel te benutten!
Het pakket bestaat uit een Introductie, 3 modules en een bonusmodule met Verdieping en Inspiratie. De modules zijn los van elkaar te volgen en vormen met elkaar een stevige basis voor het goed bereiken en ondersteunen van deze groep jongeren.
De introductie gaat in op het kader van dit kennispakket: inclusief onderwijs. En geeft een toelichting op de leerdoelen en toepassing van kennis, tips en opdrachten.
Deze module behandelt wat een LVB precies is en hoe je een mogelijke LVB kunt herkennen. Wat zijn de signalen en kenmerken waaraan je kunt denken. Daarnaast bieden we praktische tools die je kunt gebruiken om LVB in de klas te herkennen en effectief mee te werken.
Deze module behandelt de diverse uitdagingen waar jongeren tegenaan kunnen lopen, zoals online gedrag, zelfvertrouwen en criminaliteit. Ook ontdek je hoe je bij deze leerlingen nog beter kunt aansluiten in communicatie, ondersteunende houding en gerichte begeleiding.
In deze module wordt dieper ingegaan op de psychische kwetsbaarheden en problematiek zoals trauma, stress en de moeilijkheden die jongeren kunnen ondervinden bij de overgang naar volwassenheid. Ook wordt de samenwerking tussen politie en jeugdhulp- en zorgprofessionals behandeld. Deze module is waardevol voor alle professionals binnen het onderwijs; zorgprofessionals, zoals orthopedagogen, gedragswetenschappers en zorgcoördinatoren, maar ook het sociaal domein, politie en justitie.
Verdieping en inspiratie
Volgt medio december
___________________________________________________________________________________________________
Eerste editie – november 2024
Doelgroep:
Onderbouwing: het kennispakket is gebaseerd op verschillende handreikingen van het Landelijk Kenniscentrum LVB en gesprekken met onderwijsprofessionals.
Meer informatie: op onze pagina LVB & onderwijs