25 Jaar toepasbare kennis !
In 2025 bestaat ons kenniscentrum 25 jaar. Een kwart eeuw waarin de kennis over een licht verstandelijke beperking (LVB) is gegroeid en waarin wij samen met onze deelnemers en andere samenwerkingspartners, op weg zijn naar meer begrip en inclusie voor mensen met een LVB.
En daar gaan we natuurlijk mee door!
Kennis doet ertoe op weg naar een inclusieve samenleving
Het Landelijk Kenniscentrum LVB staat al 25 jaar voor toepasbare kennis over een licht verstandelijke beperking (LVB) gebaseerd op wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek.
Kennis die het professionals op steeds meer gebieden in de samenleving mogelijk maakt om passende ondersteuning te bieden en zo het verschil te maken voor kinderen en (jong)volwassenen met een LVB. En dat is nodig want er zijn naar schatting 1,1 miljoen Nederlanders met een LVB, die vaak extra ondersteuning kunnen gebruiken op verschillende levensgebieden.
Natuurlijk laten we ons jubileumjaar niet zomaar voorbijgaan. We vieren dit onder andere met een jubileumcongres op 26 juni 2025. Deze dag staat in het teken van inspiratie en hoop op de weg naar een inclusieve samenleving. Dat is onze missie als kenniscentrum en daar besteden we het hele jaar aandacht aan, met onze nieuwsbrief en onze LinkedIn-account houden we je op de hoogte!
Geschiedenis
Een groeiend netwerk
Deze gespecialiseerde zorginstellingen voor jeugdigen met een LVB en ernstige bijkomende problematiek hechtten er toen, en nog steeds, waarde aan om een landelijke kennisfunctie over de behandeling van jeugdigen met een LVB en hun gezinnen te organiseren en te borgen. De OBC’s hebben zich in 2003 verenigd in de VOBC met als doel onderlinge kwaliteitsbevordering. De VOBC en het kenniscentrum zijn in 2025 nog altijd nauw met elkaar verbonden.
Een groeiend netwerk, de afgelopen decennia is het Landelijk Kenniscentrum LVB uitgegroeid tot een netwerk van inmiddels 50 organisaties voor ondersteuning en zorg aan mensen met een verstandelijke beperking (VGz), Geestelijke Gezondheidszorg (GGz), gespecialiseerde LVB-jeugdzorg (OBC’s) en cliëntondersteuning. Daarnaast zijn er nauwe samenwerkingen met andere kennispartijen en de Rijksoverheid.
What’s in a name?
In de beginjaren had het Kenniscentrum nog de naam Landelijk Kenniscentrum LVG: licht verstandelijk gehandicapt. Dat is veranderd in LVB, licht verstandelijke beperking. Er is de laatste tijd, wat ons betreft terecht, steeds meer discussie over nut en noodzaak van de term licht verstandelijke beperking.
Ons kenniscentrum wil mensen niet stigmatiseren of (onnodig) labelen. Toch gebruiken we de term LVB in onze kennisproducten, in gesprekken en zelfs in onze naam.
Waarom gebruiken we de term LVB? Iedere DSM-classificatie, ook LVB, had oorspronkelijk als doel of de intentie om het begrip, de communicatie en samenwerking tussen professionals te vergemakkelijken.
Wij zetten ons in voor de kennisontwikkeling bij organisaties en professionals. Kennis die zo hard nodig is voor de ondersteuning en zeker ook de herkenning én erkenning van mensen met een LVB, zowel binnen als buiten de zorgpraktijk. Voor dat doel hanteren we de term LVB als (schijnbaar) eenduidig begrip. Met de wetenschap dat dit een praktijkdefinitie is daarachter een zeer divers en kleurrijk scala aan mensen schuilt die moeite hebben zich staande te houden in de steeds complexere samenleving.
Wij wijzen dan ook steeds op deze variatie en op het belang van het maken van een zorgvuldige afweging over de termen en het taalgebruik in het persoonlijke contact met mensen met een LVB en hun naasten. Er is niet maar één correcte manier van benoemen en bespreken, de juiste manier is voor iedereen verschillend.
Kennisontwikkeling
Eén van de eerste wapenfeiten van het Kenniscentrum was het tijdschrift LVB Onderzoek & Praktijk.
Dit tijdschrift is voor en door professionals die werken voor sociaal kwetsbare mensen met cognitieve beperkingen en verschijnt nog altijd ieder voor- en najaar! Alle nummers zijn te vinden op de productenpagina van onze site.
Hoe werken we aan kennisontwikkeling?
We bieden gefundeerde én praktische handvatten voor professionals en beleidsmakers in alle domeinen. Daarmee slaan we een brug tussen inzichten uit wetenschappelijk en praktijkonderzoek, ervaringen van professionals en ervaringsdeskundigen.
Steeds meer werken we ook domeinoverstijgend door de verschillende beleidsterreinen en zorgsectoren heen. Kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met een LVB zijn namelijk overal in de samenleving, niet alleen in de (VG-)zorg.
We ontwikkelen nieuwe vormen van kennisproducten en activiteiten die passen bij de huidige tijd. Zo werken we met heel veel partners samen aan een hoopvolle toekomst.