LVB & Middelengebruik en verslaving

Jongeren en volwassenen met een LVB zijn door hun achtergrond en problematiek kwetsbaarder voor het ontwikkelen van verslavingsproblematiek.
Tableau of drugs- pills, coke, marijuana, and alcohol.

Kwetsbaar voor verslaving

Nederlandse onderzoeken tonen aan dat ongeveer 75% van de jongeren met een LVB regelmatig alcohol drinkt, en ongeveer 20% af en toe cannabis of harddrugs gebruikt. Bij volwassenen met een LVB rookt 69%, drinkt 66% alcohol en gebruikt 14% cannabis en 3% andere drugs. Hoewel de cijfers over het gebruik van middelen onder mensen met een LVB grotendeels vergelijkbaar zijn met die onder mensen zonder een LVB, verwachten we dat de effecten van dit gebruik eerder problematischer worden voor mensen met een LVB. Dit kan worden toegeschreven aan veelvoorkomende persoonlijkheidskenmerken binnen deze groep, zoals impulsiviteit en de neiging naar sensatie; de vaak hogere aanwezigheid van bijkomende psychiatrische problemen; het gebruik van psychofarmaca, kwetsbaarheid voor uitbuiting en negatieve kenmerken in gezin en buurt, zoals opvoedstijl, ouderlijke problemen, armoede en een gebrek aan sociale controle. 

Meer cijfers over LVB & middelengebruik vind je op de pagina LVB in de samenleving.

Vanuit Academische Werkplaats Kajak is in 2019 de Handreiking Middelengebruik en verslaving bij mensen met een LVB verschenen. Daarin wordt ingegaan op het signaleren, bespreekbaar maken, in kaart brengen en behandelen van middelengebruik en verslavingsproblematiek van jongeren en volwassenen met een LVB. Momenteel wordt er door een werkgroep aan de actualisatie van deze handreiking gewerkt 

AW-Kajak-voorkant-Middelengebruik-en-Verslaving

Handreiking Middelengebruik en verslaving bij mensen met een LVB

Signalen bespreekbaar maken, in kaart brengen en behandelen.

Cover met foto van jonge vrouw op de rug gezien tegenover een jonge man in overhemd die haar iets uitlegt, gebarend met zijn handen.

Weten wat werkt

Met een hoofdstuk over interventies die je kunt inzetten bij mensen met een LVB en verslavingsproblematiek.

Waar vind je als professional nog meer informatie?

Tools

  • Steffie geeft informatie over alcohol en drugs in eenvoudige taal. Op deze website leer je op een eenvoudige manier wat het drinken van alcohol en blowen met je kan doen. Je krijgt uitleg over de leuke en minder leuke effecten van alcohol en blowen, en ook over de risico’s van alcohol en blowen en wanneer je beter niet kunt drinken en blowen.
    Steffie geeft daarnaast ook informatie over:
    Wanneer ben je verslaafd aan gamen?

    Stoppen met roken

  • Animatie Over verslaving – wat is het, hoe herken je het en waar vind je hulp?  Van het Trimbos-instituut.
  • Animatie Hoe werkt een verslaving van Andreas Hykade en Angela Steffen.
  • Web-app Gebruik en Verslaving van Cordaan i.s.m. Jellinek. Deze app gaat over wat je moet weten en wat je kunt doen op het gebied van signaleren, voorlichting, ontmoedigen, motiveren en behandelen van middelengebruik en verslaving bij cliënten met een LVB en/of psychiatrische problemen.
  • Waaier Middelengebruik en LVB: Mij een zorg? Jellinek Preventie i.s.m. Amsta Karaad en Cordaan (2020). Informatie over hoe je een gesprek aangaat over middelengebruik, gamen en gokken.
  • In het schema Beschikbare interventies LVB en verslavingsproblematiek (Tabel 1 van de AW Kajak Handreiking Middelengebruik en verslaving bij mensen met een LVB) geeft een overzicht van stappen die gezet kunnen worden ten behoeve van diagnostiek en (preventieve) interventies bij mensen met een LVB.
  • In deze video vertelt dr. Neomi van Duijvenbode over het belang van een totaal aanpak bij triple problematiek: psychische problematiek, verslaving én een LVB. Ze neemt je mee in het leven van Kevin.
  • Over volwassenen met een LVB en middelen-gerelateerde en verslavingsproblematiek is informatie te vinden in dit Overzicht van informatiebronnen. In de paragraaf ‘Specifieke stoornissen/probleemgebieden’ gaat een apart deel over deze problematiek.
  • Op de website van het Trimbos-instituut staat een (kennis)pagina over Alcohol, drugs en LVB. Daarnaast zijn er in toegankelijke taal geschreven voorlichtingsfolders voor jongeren tussen de 17 en 23 jaar met informatie over alcohol, hasj & wiet, XTC, cocaïne en speed, en over gamen. Deze reeks heet Zonder flauwekul en de folders zijn ook te downloaden.

Meer informatie