Het Landelijk Kenniscentrum LVB werkt samen met deelnemers in de zorg en andere kennispartners aan praktische kennis over ondersteuning en behandeling van mensen met een LVB. In onze werkgroepen en projecten staat uitwisseling tussen onderzoek, expertise en praktijkervaring centraal. Zo werken we samen aan kennis(producten) voor een effectieve ondersteuning van mensen met een LVB.
Deze overleggroep van het Landelijk Kenniscentrum LVB heeft als doel de diagnostiek voor jeugdigen en (jong)volwassenen die functioneren op LVB-niveau te optimaliseren. Deelnemers aan de overleggroep zijn medewerkers van instellingen die bij het Kenniscentrum zijn aangesloten en zich met diagnostiek bezighouden.
De werkgroep ontwikkelt een praktisch kennisproduct dat bijdraagt aan passende zorg voor mensen met een LVB. De werkgroep bestaat uit professionals uit de praktijk die kennis hebben van dit thema, met deze doelgroep werken of die zelf een vraag hebben met betrekking tot dit thema.
De werkgroep is gestart in juni 2022 en werkt aan drie praktische kennisproducten voor de praktijk.
Hoe doe je dat, samen kwetsbare gezinnen helpen? Waar ligt de regie en hoe bouw je samen aan doelen en vertrouwen?
Kinderen en gezinnen met meervoudige en complexe problemen hebben baat bij integrale hulp vanuit meerdere specialismen, zoals jeugd- en opvoedhulp, jeugd-ggz, verslavingszorg en speciaal onderwijs. Het Landelijk Kenniscentrum LVB, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Nederlands Jeugdinstituut werken onder andere in dit project samen aan praktische en betrouwbare kennis, gebundeld voor de jeugdhulp.
Begeleiders en behandelaren binnen OBCs en vergelijkbare zorgorganisaties worden geregeld geconfronteerd met onvoorspelbaar, gevaarlijk en risicovol gedrag van hun clienten met een LVB. Vaak ervaren zij dan handelingsverlegenheid om zowel een veilige situatie te creëren, als cliëntgerichte en onvoorwaardelijke behandeling te kunnen bieden.
In een aantal bijeenkomsten gaan we in op verschillende aspecten van dit gedrag en hoe je hier als professional mee om kunt gaan. Geschikt voor begeleiders, behandelaren, managers en kwaliteits- en beleidsmedewerkers van instellingen in de gespecialiseerde LVB (jeugd-)zorg, (jeugd)GGZ en justitiële (jeugd)inrichting.
De bijeenkomsten worden georganiseerd samen met onze deelnemers.