Zorgen voor iemand met een licht verstandelijke beperking

Als je zorgt voor iemand met een licht verstandelijke beperking heb je soms vragen. Het kan moeilijk zijn om te vinden waar je dan terecht kunt. 

Het Landelijk Kenniscentrum LVB is een kenniscentrum voor professionals. We bieden zelf geen hulp aan mensen met een licht verstandelijke beperking en mogen ook geen vragen over individuele situaties beantwoorden.

Omdat we toch willen helpen, geven we op deze pagina een aantal organisaties die wel hulp en ondersteuning geven aan mensen met een LVB en aan de mensen om hen heen. Op onze deelnemerspagina vind je organisaties die veel kennis hebben en zorgen voor mensen met een licht verstandelijke beperking. 

 
Zorg en ondersteuning

In Nederland kun je op verschillende plekken hulp krijgen bij opvoedvragen, dagelijkse ondersteuning of behandeling van psychische problemen. Het kan soms moeilijk zijn om te ontdekken waar je in jouw gebied het beste terecht kunt. De organisaties hieronder werken in heel Nederland, als je op internet zoekt naar jouw woonplaats en de organisatie heb je grote kans dat je iets vindt.

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Bij het CJG in jouw woonplaats kunnen ouders, verzorgers, kinderen en jongeren terecht met vragen over gezondheid, opvoeden, opgroeien en verzorging. Ook als het om iemand met een licht verstandelijke beperking gaat.

MEE

MEE is een organisatie die in twintig verschillende gebieden in Nederland werkt, met veel kennis over mensen met een beperking. Ga naar de pagina MEE in je buurt en vul daar de woonplaats in van de persoon waar je hulp voor zoekt, dan zie je bij welke MEE je om hulp of advies over zorg in jouw buurt kunt vragen.

Sociaal Team in de gemeente

Elke gemeente heeft een sociaal team waar je hulp en ondersteuning kunt vragen. Meer informatie hierover vind je op de website van de gemeente van de persoon waar je hulp voor zoekt.

Sociale Kaart Nederland

Op de website van Sociale Kaart Nederland kun je zelf rondkijken en zoeken naar zorg of ondersteuning voor de persoon waar je hulp voor zoekt. Je zoeken op organisatie, soort ondersteuning of woonplaats. 

Onderzoek en diagnostiek

Soms maak je je als ouder(s) zorgen over je kind en wil je laten onderzoeken wat er aan de hand is. Ook heeft iemand zelf soms het gevoel dat er iets niet goed gaat en vraagt je om te helpen uitzoeken wat er speelt. Dat kan op verschillende manieren:

  • Via school, die kan zelf een eerste test doen en doorverwijzen naar een orthopedagoog
  • Via de huisarts, die kan doorverwijzen naar een orthopedagoog/psycholoog
  • Bij instellingen voor gehandicaptenzorg, jeugdhulp of de GGZ
 

Direct naar

Waar kun je andere mensen vinden die zorgen voor iemand met een LVB?

Contact met andere ouders of ondersteuners

Als ouder(s) van een kind met een LVB wil je misschien graag praten met andere ouders die ook een kind hebben die wat extra zorg en aandacht nodig heeft. Dat kan bijvoorbeeld bij:

(Sch)ouders
Bij het platform (Sch)ouders kunnen ouders van zorgkinderen (kinderen met een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, chronische ziekte en/of ontwikkelingsstoornis) terecht om ervaringen te delen, vragen te stellen, voor kennis en nog veel meer. Het platform is van, voor en door ouders.

Sophi
Sophi is een online plek voor alle ouders en naasten van een kind met een beperking die ervaringen willen delen. De stichting Philadelphia Zorg heeft deze plek gemaakt door en voor ouders van een kind met een beperking, in samenwerking met professionals.

Ouders voor Ouders
Krijgt iemand al begeleiding van de organisatie ASVZ dan kun je kijken bij Ouders voor Ouders. Hier kun je jouw verhaal delen met iemand die iets vergelijkbaars heeft meegemaakt. Dat kan een andere zus, broer of ouder zijn. Ouders voor Ouders is er voor kleine en grote vragen, en ook voor mensen die gewoon even hun hart willen luchten.

Handige websites

Er zijn verschillende websites over of voor mensen met een LVB die ook interessant zijn voor mensen die zorgen voor of hulp bieden aan iemand met een LVB.

  • De LFB is de belangenorganisatie voor mensen met een LVB waar ook ervaringsdeskundigen werken. Ze hebben in verschillende plaatsen  STERKplaatsen waar ze waar ze veel doen voor mensen met een LVB.

  • De koepelorganisatie Ieder(in) heeft een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Zij maken zich sterk voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen.

  • Online webhulp Steffie legt uit geeft makkelijke uitleg over veel verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over geldzaken, vriendschappen en relaties en gezondheid.

  • Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie heeft voor ouders van een kind met een LVB & psychische problemen een informatieve pagina.