Het tijdig herkennen van een licht verstandelijke beperking (LVB) en het contact afstemmen op de (mogelijke) LVB is belangrijk voor een inclusieve samenleving waarin de naar schatting 1,1 miljoen Nederlanders gewoon kunnen meedoen.
Voor een aantal thema’s en werkgebieden hebben we specifieke handvatten, producten en links naar meer informatie gebundeld om sneller bij de juiste informatie te komen.
Wanneer spreken we van een LVB, welke kenmerken heeft deze beperking, wat kan dat voor het functioneren betekenen en om hoeveel mensen gaat het?
Een LVB zo vroeg mogelijk signaleren voorkomt veel problemen. In het onderwijs, zorg of elders in de maatschappij, het begint met de ogen open houden voor een mogelijke LVB.
Wat kun je als professional, maar ook als medemens, doen om in houding, communicatie en ondersteuning aan te sluiten bij iemand met een LVB?
School, werk, sport, financiën, controle bij de tandarts, het OV, social media: het kan een uitdaging zijn met een LVB. Hoe zorgen we als maatschappij dat volwaardig meedoen mogelijk is voor mensen met een LVB?
Een LVB verhoogt de kwetsbaarheid voor onder meer gedragsproblematiek, psychische klachten en criminaliteit en uitbuiting. Heb jij oog voor deze risico’s?
Op deze pagina vind je een overzicht van al onze producten, van richtlijn tot praktische schema’s.
Met een LVB is de kans op het ontwikkelen van psychische problematiek groter dan zonder deze beperking. Kennis over signalering en een passende behandeling is zowel in de LVB-zorg als in de GGZ belangrijk.
Het onderwijs speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van jeugdigen. Voor leerlingen met een mogelijke LVB is tijdige herkenning en passende ondersteuning van cruciaal belang voor hun toekomst.
Veel mensen met een LVB hebben op enig moment zorg of ondersteuning nodig. Ontdek wat jij kunt doen om daarbij af te stemmen op de LVB.